CRIOTERAPIA

Crioterapia reprezintă o metodă de înlăturare a unor leziuni cutanate superficiale, precum veruci vulgare (negi), keratoze seboreice sau keratoze actinice. Este o procedură rapidă cu rezultate cosmetice foarte bune. Nu necesită pregătire prealabilă și nici anestezie locală, fiind nedureroasă sau cu disconfort minim.

Azotul lichid este aplicat cu ajutorul unui dispozitiv special până când țesutul nedorit este înghețat. Sub leziunea tratată se formează o bulă și în mod ideal, pe măsură ce sub aceasta se reface pielea normală, acoperișul bulei se va detașa. Uneori, dacă leziunea este foarte groasă (spre exemplu o verucă de mari dimensiuni), se detașează doar porțiunea superficială și poate fi necesară o nouă ședință. În general durează 1-4 săptămâni până la detașarea crustei.
Care sunt indicațiile?

Prin crioterapie pot fi tratate mai multe tipuri de leziuni cutanate:
  • Leziuni virale: veruci (negi), condiloame genitale, molluscum contagiosum
  • Tumorete benigne: keratoze seboreice, papiloame, angioame cherry
  • Carcinoame cutanate superficiale - carcinomul bazocelular
  • Leziuni precanceroase
  • Lentigo solar (pete de vârstă)
  • Cicatrici cheloide (ameliorarea aspectului acestora)
Cu ajutorul unui aplicator special de tip spray, crioterapia poate fi folosită și pentru:
  • Afecțiuni ale părului: alopecie areata și androgenetică
  • Acnee
Care sunt avantajele?
  • nu necesită pregătire prealabilă, nici anestezie locală, fiind nedureroasă în momentul aplicării, sau cu disconfort minim
  • poate fi efectuată la orice vârstă, inclusiv la copii
  • poate fi efectuată fără riscuri pe perioada sarcinii și alăptării
  • este o procedură rapidă, durata de tratament a unei leziuni fiind de 10-30 de secunde, putând fi tratate mai multe leziuni în aceeași ședință
  • are rezultate cosmetice foarte bune, perioada de recuperare este rapidă și vă puteți relua activităile cotidiene imediat după procedură

DERMATOSCOPIA ȘI TRICOSCOPIA

Dermatoscopia este o metodă modernă, neinvazivă și rapidă de examinare a pielii. Medicul dermatolog utilizează un instrument optic special, la care este atașată o sursă de lumină (dermatoscop) ce permite vizualizarea detaliată a leziunilor cutanate și oferă informații despre structura în profunzime a leziunii.

Când este indicată?

Principala indicație a dermatoscopiei o constituie nevii pigmentari (alunițele). Cu ajutorul dermatoscopului pot fi evidențiate modificări ale leziunii ce sunt invizibile cu ochiul liber, și astfel reprezintă cea mai utilă metodă pentru diagnosticul precoce al cancerului cutanat. Este recomandat ca anual să fie efectuată o examinare de rutină a leziunilor cutanate, în special a celor pigmentare. Și de asemenea, este bine să se efectueze o dermatoscopie dacă o aluniță a fost traumatizată accidental, s-a rupt, a sângerat sau dacă și-a modificat forma, dimensiunea sau culoarea.

Dermatoscopul permite atașarea unei camere foto pentru a putea capta și stoca imaginile leziunilor. Astfel, la o examinare ulterioară, se pot compara imaginile pentru a vedea dacă au apărut modificări.

Dermatoscopia prezintă multiple alte indicații - practic se poate folosi pentru orice tip de leziune cutanată, pentru a diferenția leziunile benigne de cele maligne, dar și în dermatoze inflamatorii, în depistarea unor parazitoze cutanate, sau în afecțiuni ale unghiilor.

Dermatoscopia nu stabilește însă diagnosticul de certitudine - În cazul în care există elemente de suspiciune privind natura malignă a unei leziuni, medicul vă poate recomanda efectuarea unei biopsii sau excizii chirurgicale, diagnosticul final fiind stabilit în urma examenului histopatologic (analiza la microscop a țesutului).

TRICOSCOPIA

Tricoscopia este un termen folosit pentru examinarea firelor de păr și a scalpului (din limba greacă trichos = păr) cu ajutorul dermatoscopului. Este o metodă recent dezvoltată, extrem de utilă în diferențierea formelor de cădere a părului (alopecia areata, alopecia androgenetică, alopecii cicatriciale, efluviu telogen, etc) cât și pentru evaluarea prognosticului și monitorizarea tratamentului și a rezultatelor obținute.

Examenul cu LAMPA WOOD

Lampa Wood este un dispozitiv ce emite lumină ultravioletă de tip A cu lungime de undă între 320-450 nm. Este folosită în dermatologie pentru diagnosticarea anumitor afecțiuni cutanate, în funcție de fluorescența sau modificările de culoare constatate. Printre aceste afecțiuni, se numără:

  • Infecții cutanate fungice (micoze) - anumite specii de fungi emit o fluorescență verzuie (ex: Pitiriazis Versicolor, Tinea capitis)
  • Infecții bacteriene - Eritrasma (Corynebacterium minutissimum emite o fluorescență roșu-coral), leziuni suprainfectate cu Pseudomonas
  • Pediculoză
  • Porfiria cutanata tarda
  • Afecțiuni pigmentare - vitiligo, melasmă

Examinarea se face într-o încăpere întunecată. Lampa se ține la o distanță de 10-30 de cm față de pielea pacientului timp de câteva secunde. Pielea normală se colorează într-o nuanță albăstruie, iar dacă apar modificări de fluorescență sau de culoare se pot diagnostica anumite afecțiuni. Investigația este lipsită de riscuri pentru pacient, nu produce arsură solară (întrucât lampa nu emite radiații de tip UVB) și poate fi efectuată și persoanelor cu sensibilitate la soare (fotosensibilitate).

Nu este nevoie de o pregătire specială înainte. Trebuie ținut cont doar ca zona care urmează să fie analizată să nu fie spălată în ziua examinării și să nu fie aplicate produse cosmetice (creme, deodorant, machiaj) în locul respectiv, pentru a nu influența rezultatul examinării.

PEELINGUL CHIMIC

Peelingul chimic reprezintă o procedură estetică non-invazivă prin care se produce o exfoliere controlată a straturilor superficiale ale pielii prin aplicarea unor soluții acide.

Care sunt indicațiile peelingului chimic?

Peelingul chimic este efectuat cel mai frecvent pentru acnee, în special acnee retențională dar și cicatrici post-acnee, pentru pete maronii determinate de soare sau pigmentări post-inflamatorii, pentru îmbătrânire prematură a tenului cu aspect neuniform și riduri fine. Se poate efectua la nivelul feței, toracelui, gâtului, decolteului și mâinilor.

Ce tipuri de peeling chimic există?

În funcție de tipul de substanțe folosite și de timpul de aplicare al acestora se poate obține un peeling:

  • superficial - cu acizi mai blânzi (de tip alfa si beta hidroxiacizi, precum acidul glicolic), în concentrații nu foarte crescute, ce acționează doar la nivelul stratului superior al pielii (epiderm). Recuperarea este foarte rapidă iar riscul de complicații este minim.
  • mediu - în general se folosesc acizi din fructe iar exfolierea are loc la nivelul întregului epiderm și la nivelul dermului superificial (papilar)
  • profund - se utilizează fenolul și acționează până la nivelul dermului profund, fiind indicat în cazuri de îmbătrânire cutanată pronunțată, riduri profunde. Acest tip de peeling se efectuează rar, necesitând sedare în momentul aplicării și având o perioadă de recuperare lungă, cu multiple riscuri.

În ce situații nu ar trebui efectuat un peeling chimic?

  • perioada sarcinii sau alăptării
  • alergie la substanțele din compoziția peelingului
  • afecțiuni sistemice decompensate
  • leziuni active pe zonele ce urmează a fi tratate
  • piele închisă la culoare (fototip cutanat IV-V sau piele bronzată intens în urma expunerii la soare)
  • tratament curent cu medicamente fotosensibilizante (doxiciclină, ciprofloxacină, levofloxacină)
  • sezonul însorit (aprilie-septembrie)

În ce perioadă a anului se pot efectua peelingurile chimice

Regula general valabilă este de a efectua aceste tipuri de tratamente pe perioada sezonului rece, aproximativ din luna octombrie până în luna martie, când radiațiile ultraviolete nu sunt atât de puternice. Cremele de protecție solară trebuie oricum utilizate, întrucât chiar și în zilele de iarnă, radiațiile pot fi reflectate de zăpadă spre exemplu. Expunerea la soare după tratament poate duce la pete inestetice (hiperpigmentare post-inflamatorie).

În cât timp se văd rezultatele?

În funcție de afecțiunea dermatologică tratată și de răspunsul individual, rezultatele pot să fie vizibile chiar după prima ședință. Practic prin exfolierea straturilor superficiale ale tegumentului se obține o ameliorare a texturii pielii, tenul capătă un aspect mai uniform, mai luminos.

În urma consultației dermatologice se va elabora un plan personalizat de tratament, alegând anumite tipuri de substanțe în funcție de problemele dermatologice existente, în medie fiind necesare în general un număr de 4-6 ședințe, efectuate la interval de cel puțin 2 săptămâni. Rezultatele sunt maximizate prin respectarea indicațiilor de îngrijire după procedură și prin utilizarea zilnică a produselor dermatocosmetice conform indicațiilor medicului.

Efectele se mențin un timp îndelungat, și pot fi menținute prin efectuarea unor ședințe de întreținere.

Cum ne pregătim pentru un peeling chimic?

Cu 2-4 săptămâni înainte de tratament trebuie evitată expunerea la soare, solarul, tratamentele de epilat (ceară, IPL) în zona ce urmează să fie tratată. De asemenea trebuie întreruptă utilizarea produselor ce conțin retinoizi cu 1-2 săptămâni înainte de peeling.

La ce să ne așteptăm după tratament?

În funcție de tipul de peeling chimic utilizat, se observă la nivelul pielii o reacție asemănătoare cu o arsură solară, cu roșeață și uscăciune. În general descuamarea începe după 3 zile și durează până la 7 zile, în cazul peelingului superficial fiind vorba de o descuamare ușoară, ”făinoasă”. Recuperarea este rapidă, activitățile curente putând fi reluate imediat după procedură. În primele zile se recomandă o hidratare intensivă a feței, iar protecția solară este esențială! Se aplică creme cu factor de protecție SPF 50 în fiecare zi și se evită expunerea la soare. Machiajul poate fi purtat începând din ziua următoare tratamentului, însă se recomandă evitarea fondului de ten până la descuamarea completă.